ACTUALITATE - Cristian Tudor Popescu: Ce să mai faci cu un copil mort?

19 August 2010

Cristian Tudor Popescu autorul unor întrebări deocamdată fără răspuns

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că pompierul care a intrat primul în salonul de terapie intensivă avariat a dat dovadă de mai multă responsabilitate decât ministrul Sănătăţii care ezită să îşi dea demisia. CTP spune că medicii buni care aleg să lucreze în străinătate nu pleacă doar pentru salarii mai bune, ci şi pentru că aici nu îşi pot face meseria în condiţii normale.

Cristian Tudor Popescu spune că "ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti este o caracterstică a sistemului din România care apare cu cât te uiţi mai sus". Acesta face o comparaţie între gestul plin de curaj al primului pompier care a intrat în salonul de terapie intensivă avariat la Maternitatea Giuleşti şi atutudinea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila: "În infernul de flăcări, un tânăr ca şi ministrul Sănătăţii, pompierul Cristian Vâlcu a intrat în acel mediu ucigaş scoţându-ţi echipamentul de protecţie ca să îi poată apuca pe micuţi fără să îi rănească. Acel om şi-a asumat atunci mai multă responsabilitate decât îi cerea fişa postului. Interviul cu el a fost foarte emoţionant pentru mine. Omul acesta a rupt furtunul de aer cu dinţii riscându-şi viaţa. Uitaţi-vă ce diferenţă între acest pompier şi ce face acest domn Cseke Attila. Răspunde că s-a gândit la demisie şi face scenetă surânzând într-o astfel de situaţie".

Jurnalistul critică şi faptul că legile nu ajută la stabilirea unei vinovăţii clare a persoanelor implicate într-un astfel de incident, dar şi faptul că nu există demisii de onoare. "În ce priveşte fenomemul de la Maternitatea Giuleşti este vorba de faptul că legile din România sunt făcute în aşa fel încât toată lumea să poată găsi o portiţă prin care să scape în cea mai groaznică situaţie de cuvinţă şi de vină să fie mortul. E trist pentru noi că nu s-a găsit niciun om din conducerea maternităţii,care zguduit de ce s-a întâmplat în parohia lui, nu şi-a dat demisia", a spus CTP.

"Sper că cei vinovaţi în acest caz să îşi primească pedeapsa care să nu fie acolo unde este cazul numai demiterea, ci şi puşcăria", a mai spus Cristian Tudor Popescu care a făcut referire şi la declaraţiile ministrului Şeitan şi ale preşedintelui Traian Băsescu legate de plecare medicilor din ţară.
"Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă medicii care luptă să îi ţină în viaţă pe micuţi urmează îndemnul ministrului Şeitan. Medicii care pleacă din ţară sunt ăia buni, nu cei proşti", a afirmat jurnalistul care a criticat şi declaraţiile preşedintelui legate de plecarea medicilor: " Domnul Traian Băsescu în urmă cu două săptămâni deresponsabiliza categoria medicilor spunând că nu este nicio tragedie dacă pleacă afară. Le comunica asta acestor oamnei care, după părerea mea, se află într-o categorie zero a bugetului României. Căci ce să mai faci cu un copil sau cu un om mort? Să îl mai educi? Să îl mai duci la Turism? Să îl faci obiectul de lucru al ministrului Finanţelor? Pentru asta trebuie să trăiască".

"Domnul Băsescu a greşit grav având această atitudine. Ce ar fi dacă le-ar spune celor de la SIE că le reduce salariul la jumătate şi trebuie să se externalizeze? Vă asigur că nu ar face asta. Domnul preşedinte a comis o înşelătorie când a prezentat problema plecării medicilor. A spus că la Revoluţie s-a obţinut dreptul liberei circulaţii pentru a trăi mai bine.  Cei care pleacă nu pleacă pentru că vor să le fie mai bine afară, nu se simt bine afară, nu pleacă pentru că acolo sunt salarii mai mari, ci pentru că nu îşi pot face datoria aşa cum ştiu, nu pot face actul medical ca lumea. Aceştia nu pleacă pentru a-şi exercita dreptul la libertate, cu pentru că nu au libertatea de a-şi  face meseria bine", a declarat CTP.

0 comentarii:

Post a Comment