Consilierul guvernatorului BNR spune însă, că Banca Naţională a României (BNR), prin Direcţia de Supraveghere condusă de Nicolae Cinteză, are grijă ca, în cazul în care capitalul unei bănci scade, acţionarii să vină cu bani de acasă.
"Este omul care ştie cel mai bine din România ce se întâmplă în sistemul bancar şi a văzut acest pericol într-un an în care este posibil să vedem bilanţuri încheiate cu pierderi la bănci", a declarat la The Money Channel consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Referitor la disputa iscată după aplicarea Ordonanţei care plafonează comisionul de rambursare anticipată la 1% inclusiv pentru creditele vechi, Adrian Vasilescu spune că trebuie să ţinem cont de ambele părţi implicate.
"Pe de o parte sunt clienţii băncilor, cei care vor să-şi ia credite de acum încolo şi sunt clienţii care au credite vechi, care sunt susţinuţi cu vehemenţă de Protecţia consumatorului. Pe de altă parte sunt băncile pe care nu le susţine nimeni, dar se pot susţine singure", a mai adăugat Vasilescu.
Consilierul Guvernatorului BNR susţine că este puţin probabil ca vechii clienţi să îşi ramburseze în masă împrumuturile, în condiţiile în care în perioada iunie 2009 - iunie 2010, valoarea restanţelor la bănci s-a dublat. În plus, măsurile de austeritate vor duce la creşterea în continuare a restanţelor.
"Cred că este vorba de vârfuri şi de un interes al ANPC, interes pe care l-aş numi politic sau ideologic", este de părere Vasilescu.
Rerezentantul BNR a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la o posibilă modificare a Ordonanţei privind creditele populaţiei.
Bancherii au calculat că vor acumula pierderi de cel puţin 450 mil. euro din cauza aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 50 din 11 iunie, care prevede printre altele plafonarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipată, inclusiv pentru creditele acordate în trecut.
Unele bănci riscă să ajungă cu solvabilitatea - principalul indicator de prudenţă urmărit de BNR - sub pragul minim de 8% din cauza pierderilor determinate de aplicarea noilor reglementări privind creditele pentru consumatori, care le vor diminua veniturile, a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.
0 comentarii:
Post a Comment