ACTUALITATE - CCR respinge contestaţia celor 40 de senatori la legea de reducere a salariilor

07 July 2010

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, în unanimitate, că sesizarea depusă de 40 de senatori PNL şi PSD+PC privind neconstituţionalitatea Legii de reducere a pensiilor şi a salariilor este inadmisibilă.

Potrivit unui comunicat al CCR, "plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie şi al art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă în ziua de 7 iulie pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulată de 40 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC".

CCR arată că motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Partidul Naţional Liberal a sesizat, la începutul lunii, CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.

Sesizarea a fost semnată de 21 de senatori liberali şi 19 senatori ai Partidului Social Democrat.

Semnatarii au invocat faptul că reducerea salariilor bugetarilor, aşa cum este stipulată în legea respectivă, încalcă articolul 41 alineatul 5 din Constituţie care garantează caracterul obligatoriu al convenţiilor colective de muncă.

"Guvernul nu se poate imixtiona în convenţia colectivă de muncă dintre autorităţi publice locale, care au autonomie locală, şi angajaţi.

Ei trebuiau să facă rectificare bugetară şi în baza rectificării bugetare, fondurile fiind prea reduse, atunci autorităţile locale să negocieze cu sindicatele şi în baza negocierii să se realizeze convenţii care sunt garantate. În clipa de faţă există contracte colective de muncă pe ramură, ori Guvernul, în această relaţie între autorităţi publice locale şi salariaţi, este un terţ.

Şi în Codul Civil contractul este legea părţilor, ori nu te poţi băga tu, ca Guvern, care nu eşti parte în contract, între două părţi care au contracte între ele", a explicat senatorul liberal, Ioan Ghişe, cu ocazia depunerii contestaţiei la CCR.

0 comentarii:

Post a Comment