SPORT - CM 2010: Explozie de bucurie în Olanda, după calificarea în finală

07 July 2010


Peste 50.000 de persoane, după estimările poliţiei, au participat, marţi seara, la Amsterdam, la sărbătorirea calificării în finala Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, informează AFP.

Semifinala a fost urmărită aici, pe cel mai mare ecran mobil din continentul european, cu o suprafaţă de 88 mp.

După fluierul final al arbitrului Ravşan Irmatov (Uzbekistan), care a pus capăt meciului Olanda - Uruguay 3-2 (1-1), la Cape Town, în semifinale, suporterii învingătorilor au salutat victoria, cu mâinile ridicate, în zgomotul produs de claxoanele auto şi vuvuzele, în centrul oraşului Amsterdam.

Câteva minute după terminarea semifinalei, compania aviatică olandeză KLM a anunţat că trei zboruri speciale sunt programate, sâmbătă dimineaţa, din Amsterdam, pentru a transporta suplimentar, în Africa de Sud, 1.000 de suporteri, care vor asista la marea finală de duminică. Adversara Olandei se va stabili în urma semifinalei dintre Germania şi Spania.

Aproximativ 11,5 milioane de olandezi, într-o ţară cu 16,5 milioane locuitori, au urmărit meciul cu Uruguay, la televizor, au indicat surse ale televiziunii publice din Olanda. Aici, au fost vândute săptămânal, cu 15.000 de televizoare mai mult, de când a început competiţia din Africa de Sud, faţă de o perioadă normală. Asta înseamnă o creştere a vânzărilor cu 40 la sută.

Fundaţia olandeză a inimii a avertizat fanii din această ţară, făcând un apel insistent la calm: riscul accidentelor cardiace este de 2,5 ori mai ridicat la partidele decisive, cum a fost confruntarea de marţi seara.

Giovanni van Bronckhorst (18), Wesley Sneijder (70) şi Arjen Robben (73) au marcat pentru calificarea olandezilor în finală, a treia după cele pierdute în 1974 şi 1978. Golurile Uruguayului, dublă campioană mondială, în 1930 şi 1950, au fost reuşite de Diego Forlan (41) şi de Maximiliano Pereira (90+2). Sud-americanii vor juca sâmbătă finala mică a competiţiei.

0 comentarii:

Post a Comment